Łukasz Łagowski

Łukasz Łagowski

Dietetyk, specjalista ds. żywienia, terapeuta żywieniowy

Wykształcenie

  • Dietetyka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Staż Naukowy na Wydziale Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Wageningen

Szkolenia, warsztaty, konferencje:

  • „Szkolenie i warsztaty dla rodzin z autyzmem, terapeutów, nauczycieli i wolontariuszy – KROK PO KROKU” – Techniki Stosowanej Analizy Zachowania (SAZ) w pracy z osobą przejawiającą zachowania trudne – KROK PO KROKU Fundacja na Rzecz Dzieci z Zaburzeniami Rozwoju i Ich Rodzin
  • Otyłość u dzieci i młodzieży 2017 – problem trudny i złożony” – Konferencja Szkoleniowo-naukowa Instytutu Matki i Dziecka
  • Deficyty i zaburzenia psychiczne ‚młodego’ mózgu” – konferencja Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Pisaecznie
  • Diagnostyka w dietetyce. Praktyczna interpretacja wyników badań w gabinecie dietetyka i profesjonalne leczenie dietą” – szkolenie Forum Media Polska
  • Tworzenie indywidualnych planów żywieniowych w dietetyce sportowej” – szkolenie Forum Media Polska
  • Coaching Dietetyczny” – Stowarzyszenie „Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy”
  • Prowadzenie warsztatów dla dorosłych” – Fundacja Rozwoju Dzieci im. Komeńskiego
  • Typowe problemy: niejadek, neofobie, alergie, otyłość, błędy żywieniowe (wyniki badania „Ogólna ocena żywienia dzieci w wieku 13-36)” – Instytut Matki i Dziecka
  • Żywienie dzieci w wieku do 6 lat (wyniki badania „Ogólna ocena żywienia dzieci w wieku 13-36)”  – Instytut Matki i Dziecka
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności dla dzieci” – Fundacja Nutricia
  • Schemat: żywienie niemowląt i praktyczne problemy w jego realizacji ” – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział nauk o Żywieniu Człowieka
  • Planowanie żywienia zbiorowego i ocena i indywidualnego” – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział nauk o Żywieniu Człowieka
  • Planowanie żywienia indywidualnego i ocena” – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział nauk o Żywieniu Człowieka
  • Wspieranie zmiany i kosultacje dla dorosłych” – Fundacja Rozwoju Dzieci
  • Animacja zajęć z małymi dziećmi” – Fundacja Rozwoju Dziecii m. Komeńskiego
  • Jakość od początku” ogólnopolska konferencja Fundacji Rozwoju Dzieci – prelegent

Prowadzenie szkoleń personelu w placówkach przedszkolnych i dla rodziców

  • „Co to znaczy zdrowe żywienie? Ogólne zasady prawidłowego żywienia dzieci”
  • „Mocne kości i zęby, czyli rola wapnia i witaminy D”
  • „Cukier w diecie – słodzimy czy nie słodzimy?”,
  • „Sól w diecie. Soli do woli?”
  • „Alergie na pokarm”
  • „Świeża woda zdrowia doda – na pragnienie – woda”
  • „Co robić, kiedy za dużo je? Otyłość.”
  • „Zachęcać czy nie? Kto podejmuje decyzje? Granice wyboru dziecka”
  • „Niejadek czy neofobia?”
  • „Dzieci współtworzą swoje posiłki”
  • „Jemy oczami – estetyka na talerzu”
  • „Ja sam, ja sama – czego dzieci się uczą podczas posiłku”
  • „Jakość produktów”